Ką mūsų smegenims ir skrandžiui „sako“ spalvos?

Spalvos, emocijos ir maistas – šios trys sąvokos tarpusavyje ne veltui susiję. Šaltos spalvos sukels vienokius jausmus, o šiltos – visai priešingus. Ir taip, spalvos daro įtaką mūsų sprendimams, net ir tokiems paprastiems, kaip maisto pasirinkimas.

Spalvos gebėjimas paveikti emocijas labai priklauso nuo jos ryškumo, atspalvio ir netgi tono. Pavyzdžiui, šiltos spalvos (raudona, oranžinė ir geltona) dažnai asocijuojasi su laime, optimizmu ir energija. Nors geltona, raudona ir oranžinė spalvos yra taip pat naudojamos, kai norima signalizuoti apie pavojų ir paskatinti imtis veiksmų.

Žalia, mėlyna ir violetinė yra šaltos spalvos. Paprastai šios spalvos ramina, bet taip pat gali asocijuotis ir su liūdesiu. Pavyzdžiui, violetinė spalva dažnai naudojama kūrybiškumui sužadinti, nes ši spalva yra mėlynos ir raudonos junginys (ramios ir intensyvios spalvų derinys). Jei verslas nori reprezentuoti sveikatą, grožį ar saugumą, dažnai jis renkasi būtent šią spalvą.

Spalvos ir maistas

Spalva turi įtakos ir tam, kaip renkamės maistą. Pirmas dalykas, kurį pastebime žiūrėdami į maisto produkto išvaizdą, yra jo spalva. Tyrimai rodo, kad vaizdinis skonio suvokimas išsivysto kūdikystėje ir stiprėja su amžiumi. Pavyzdžiui, jei kažkas yra ryškiai raudonos spalvos, galime tikėtis, kad skonis bus saldus. Žalia spalva gali asocijuotis su rūgštumu. Tad švieži maisto produktai, tokie kaip vaisiai ir daržovės, taip pat vertinami pagal spalvą.

  • Mokslininkai išsiaiškino, kad raudona spalva traukia akį ir didina apetitą. Raudona spalva asocijuojasi su vaisiaus saldumu ir sunokimu.
  • Manoma, kad mėlyna spalva atvirkščiai – mažina apetitą. Teigiama, kad mėlyna spalva ramina organizmą ir lėtina medžiagų apykaitą, taip pažabodama apetitą. Kiek mėlynų vaisių ar daržovių žinote?..
  • Geltona laikoma laimės spalva ir plačiai naudojama maisto produktuose. Geltoni vaisiai asocijuojasi ir su energija – turbūt pagalvojote apie citriną?
  • Žalia spalva – tai sveikatos ir natūralumo simbolis. Ne veltui valgydami žalias daržoves, gerdami žaliuosius glotnučius jaučiamės sveikesni ir lengvesni.
  • Oranžinė spalva asocijuojama su pasitenkinimu, gyvybingumu ir jaukumu. Pavyzdžiui, jokio rudens neįsivaizduotumėte be moliūgo, sukeliančio nostalgiškus Helovino prisiminimus. O jei pagalvotumėte apie morkas ar apelsinus, turbūt kiltų asociacija, kad jie tikrai kupini vitaminų, dėl kurių jaučiamės stiprūs ir sveiki.
  • Ruda, pilka arba juoda – šios spalvos mažina apetitą. Pilkos ir juodos spalvos produktai asocijuojasi su puvimu ir pelėsiu, o rudi – su maisto perkepimu ar perdegimu.

Kaip jau supratote, mes valgome ne tik burna, bet ir akimis. Trūksta energijos? Turbūt rinksitės bananą. Esate labai išalkę? Greičiausiai po ranka ieškosite raudono obuolio. Jaučiatės nusilpę po virusinio susirgimo? Tikrai norėsite geltono arba oranžinio citrusinio vaisiaus.

Labai gerai, kai visų spalvų vaisius galite rasti vienoje „Snackbox“ vaisių prenumeratos dėžutėje. Paprastas sveikų užkandžių pasirinkimas kiekvienam kolegai pagal nuotaiką: www.snackbox.lt.