Darbingumas karštą vasarą: padės vaisiai ir vanduo
Kai termometro stulpelis pakyla virš 25 °C, apie darbą pagalvoti sunku. Aukšta temperatūra darbingumo nepagerina, o atvirkščiai – atima iš mūsų energiją. Visgi, yra visai paprastų receptų, kurie padeda pasigerinti kasdienybę per karštas vasaros dienas. Kalbame ne apie oro kondicionierius, o apie skysčius bei vaisius, kurie gelbėja nuo karščio be jokios grėsmės mūsų organizmui.
Karščio įtaka organizmui
Kai praleidžiame daug laiko per karštoje temperatūroje, mūsų organizmas gali prarasti daug energijos tiesiog bandydamas atsivėsinti. Natūralu, kad tai sumažina mūsų bendrą energijos kiekį ir tampame mažiau produktyvūs. Sutelkti dėmesį į užduotis tampa taip pat sudėtinga – koncentracija sulėtėja, didėja nuovargis, sprendimų priėmimo procesas tampa sutrikdytas. Tai ypač svarbu tiems, kurie dirba padidintos rizikos darbą.
Per didelis karštis taip pat gali sukelti dehidrataciją ir kitus sveikatos sutrikimams, kurie gali turėti įtakos darbingumui. Pvz., galime patirti galvos skausmą, svaigulį, nuovargį ir pan. Svarbu paminėti, kad karštis yra pavojingas tiems, kurie turi širdies ar kraujagyslių sutrikimus.
Nereikėtų pamiršti, kad aukšta temperatūra turi neigiamos įtakos ir kokybiškam miegui, tad per karštas dienas žmonės gali atsidurti užburtame nuovargio rate.
Norint išvengti neigiamo karščio poveikio darbingumui, svarbu užtikrinti tinkamą aplinkos temperatūrą, laiku gerti pakankamai vandens, valgyti vaisius, stebėti fizinį aktyvumą ir miegą.
Vaisiai išgelbės nuo karščio!
Per karščius svarbu vartoti pakankamai skysčių, nes prakaituodami netenkate daug vandens. Daugelis mūsų vis tiek išgeria per mažai skysčių, tad čia gali padėti vaisiai. Jie yra ne tik skanus energijos užtaisas, bet savyje turi ir vandens, kurio labai reikia per karštas dienas.
Svarbu nepamiršti ir elektrolitų. Elektrolitai yra medžiaga, padedanti reguliuoti skysčių kiekį organizme ir palaikyti jų pusiausvyrą. Natūralu, kad prakaituodami netenkame ir elektrolitų, todėl svarbu jų kiekį atstatyti. Vaisių valgymas gali prisidėti tiek prie skysčių, tiek prie elektrolitų atstatymo.
Kokius vaisius valgyti vasarą?
- 1 vaisius – arbūzas. Jį sudaro apie 92 % vandens. Be to, arbūzuose yra antioksidanto vadinamo likopenu, kuris apsaugo odą nuo saulės nudegimo. Valgydami arbūzą atvėsite ir papildysite organizmą skysčiais, vitaminais bei mineralais.
- Šis vaisius turi daug vitaminų C ir D bei kitų naudingų maistinių medžiagų. Ananasai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o tai svarbu norint apsisaugoti nuo saulės nudegimų.
- Vasarą mangus geriausia valgyti atšaldytus. Dėl gausaus vitaminų A, C, D, kalcio, kalio ir geležies – šis vaisius yra puikus užkandis vasarą. Valgydami mangus stiprinsite savo imuninę sistemą.
- Apelsinus sudaro net 80 % vandens, o visa kita – tai naudingos medžiagos mūsų organizmui. Apelsinuose yra natrio, kuris padeda išvengti raumenų mėšlungio, sąnarių skausmų. Puikus užkandis sportuojantiems.
- Uogos – tai dar vienas neatsiejamas vasaros atributas. Jos padės atstatyti skysčių trūkumą organizme bei jį papildys antioksidantais, vitaminais bei mineralais.
Aviečių ir šilauogių kokteilis
Reikės: 200 ml migdolų pieno, saujos aviečių, saujos šilauogių, pusę banano.
Trintuvu sutrinkite uogas ir bananą, įpilkite pieno. Plakite apie 15 sekundžių, kol masė taps puri. Jei trūksta saldumo, įdėkite medaus arba agavų sirupo.
Kad skanių vaisių ir uogų niekada netrūktų jūsų biure ir kolegų darbingumas nesumažėtų – kreipkitės į „Snackbox“ komandą. Pasirūpinsime šviežių vaisių pristatymų į jūsų biurą.